HVA ER ORIENTERING?

Orientering handler om å finne fram til bestemte steder (poster) i terrenget ved hjelp av et kart der postene er tegnet inn.

VIL DU PRØVE ORIENTERING?
VIL DU DELTA I KONKURRANSER?
HVILKET UTSTYR TRENGER DU?
GRENER I ORIENTERING

HVORDAN VIL DU ORIENTERE?

Terminliste


Terminlisten for Norsk Orientering kalles "Eventor", den finner du her:

https://eventor.orientering.no/Events




Påmelding til konkurranser


Du ser klubbene i Norge her:


https://www.orientering.no/next/page/klubber 



Turorientering


 Du finner alle tilbud om turorientering: her 


Instruksjonsfilmer etc




 


 


KONKURRANSE

Felles for konkurransegrenene fot-, ski- og sykkelorientering er at de handler om å finne fram til bestemte steder (poster) i terrenget ved hjelp av et kart der postene er tegnet inn.

Postene skal oppsøkes på kortest mulig tid og i en bestemt rekkefølge.

ORIENTERINGSLØPING

Orienteringsløping er den største grenen innenfor Orienteringsforbundet, og skjer til fots. Les mer om orienteringsløing her.

SYKKELORIENTERING

Sykkelorientering er en liten, men voksende gren. Les mer om sykkelorientering her.

SKIORIENTERING

Orientering med ski på beina, eller skiorientering foregår i et område hvor det er kjørt opp et stort nett med skiløyper. Les mer om skiorientering her.

PRESISJONSORIENTERING

Presisjonsorientering er en konkurransegren uten fysisk konkurransemomentet, som gjør den utemerket for funksjonshemmede. Les mer om presisjonsorientering her.

MOSJON

OFTE STILTE SPØRSMÅL (FAQ)

Det er klasser fra 9 år og oppover. Før det er det enklere (merket) løyper som kalles «småtroll» for de aller yngste.

Det er best å løpe orientering i treningstøy. Under trening, kan det være overtrekksjakke/bukse, men når det er konkurranser under vår, sommer og høst løper en oftest i nylontøy – som er lett og samtidig slitesterkt.

Skoene som brukes kalles orienteringssko, som til forveksling likner fotballsko. De har knotter, gjerne med en liten metallpigg ytterst – for bedre grep på underlaget. Men en kan også løpe med joggesko, som en ikke er redd for å løpe i myr med. Men joggesko blir fort tunge når de blir våte.

Du trenger også en Emit-brikke, for å ta tiden og kompass.

Treninger arrangeres i regi av de ulike klubbene. En oversikt over hvilke klubber som finnes i hvert fylke finner du under de ulike kretsene her.

Du ser en fullstendig oversikt over alle konkurranser i Norge her.

Ofte er det bra å melde seg på til konkurransene på forhånd. Men du kan – som oftest – også møte opp og melde deg på direkte på arena. Om du melder deg på direkte på arena, kan du starte når du selv ønsker i en av «direkteløypene». Det er direkteløyper på både A-, B-, C- og N-nivå. Altså for både aktive orienteringsløpere med erfaring til de som er helt ferske.

Når du trener med en klubb, er det naturlig at en også er medlem i denne klubben. På konkurranser i tradisjonell orientering, må en ha medlemskap i en klubb, for å kunne delta i «aktive klasser». Men en kan løper «direkte løyper», hvor en melder seg på ved oppmøte, uten å være medlem i en klubb.

Bedriftsorientering er kveldsløp – ofte tirsdag, onsdag eller torsdag – som er meget populære i de store byene som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Her møter du opp. Melder deg på og betaler kontant for din deltakelse, før du løper. I bedriftsorientering trenger du ikke være medlem av noen klubb.

Foreldre må ikke være med, men orientering er en fin aktivitet for hele familien, og vi anbefaler både unge og eldre å delta – på eget nivå. Foreldre kan også trene parallelt med sine barn, enten i samme løype eller på et annet nivå.

Å delta på konkurranser koster fra 50 til 150 kroner avhengig av hvilken type konkurranse det er. Enkle konkurranser midt i uken er det som koster minst. Større løp – som krever mer av arrangøren – koster mer.

Enkle nybegynnerløyper kan alle klare – selv med begrenset kunnskap om kart og kompass. Her går løypene langs enkle ledelinjer, som vei, sti eller liknende.

Når du deltar på orientering, er det ført mange andre som løper samme løype – og du er sjelden helt alene over lang tid. Om du ikke vet hvor du er, kan du spørre noen av de andre som er med i løpet. Hvis det ikke er andre løpere i nærheten, og du ikke finner frem. Vil arrangøren starte med å gå løypen motsatt vei for å lete etter deg, og de gir seg ikke før de hører fra deg – eller finner deg.

UTSTYR

Det trengs ikke mye utstyr for å starte med orientering, men her finner du en liste som er god å starte med.

HVORDAN?

Se hvordan du kan komme igang med orienteringsløping.

PÅMELDING

Se hvordan du kan melde deg på orienteringsløp.


BRUKE KART

Orienteringskart brukes til konkurranser, men også til TurOrientering og til å finne fram i ukjent terreng.